Köpeklerde memede tümörü farklı türlerde ve farklı boyutlarda görülebilmektedir. Meme tümörü dişi köpeklerde en çok görülen tümör çeşitlerinden biridir. Dişi köpeklerde oluşan tümörlerin yaklaşık olarak %45’i kötü huylu meme tümörü olma özelliğine sahiptir. Kötü huylu tümörler de kanserli tümörler anlamına gelmektedir.

Köpek Meme Tümörü

Köpeklerde Meme Tümörünün Oluşum Nedenleri

Köpeklerde memede tümör neden olur bu durumunun spesifik bir cevabı yoktur. Yapılan araştırmalar sonucunda dişi köpeklerde oluşan meme tümörlerinin büyük bir bölümünün obezite ile ilişkili olduğu da saptanmıştır.

Meme tümörlerinin erkek köpek cinslerinde görülme olasılığı oldukça azdır. Erkek köpeklerde nadiren görülen meme tümörleri dişi köpeklerde karşılaşılan tümörler kadar kötü huylu tümör olma özelliğine sahip değildir.

Dişi köpeklerde daha yaygın olarak görülen meme tümörlerine çoğunlukla kısırlaştırılmamış köpeklerde rastlanır. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda dişi köpeklerin meme tümörü riski taşımaması için genç yaşlarda kısırlaştırılması gerekir. Bir dişi köpek genç yaşta kısırlaştırılmazsa eğer ilerleyen yaşlarda kısırlaştırma işlemi yapmak bu riski ortadan kaldırmak için yeterli olmayabilir. Burada önemli olan dişi köpeklerin henüz gençken kısırlaştırılmasıdır. İlk kızışma döneminden önce kısırlaştırılan dişi bir köpekte ilerleyen yıllarda meme tümörü oluşma önemli ölçüde azalır.

Köpek Meme tümörü kitle

Kedilerde Akne Belirtileri Nelerdir?

 

Kedi ağız aknesi kedinin çenesinde deri lezyonları olarak görülen belirtilere sahiptir. Çene derisi akne nedeniyle daha sert ve daha kırmızı bir görüntüye sahip olurken deri altında gözüken siyah noktalar / lezyonlar da aknenin belirtileri arasındadır. Bazı durumlarda çene altındaki lezyonlu bölgeden akıntı gelebilir ve iltihap belirtileri oluşmaya başlayabilir. Kedi aknesi sağlıklı kedilerde ağrılı ve çok şiddetli bir kaşıntıyla karakterize değildir. Ancak hasta kedilerde, özellikle de alerjik reaksiyona yatkın kedilerde lezyonlar genellikle iltihaba dönüşür ve çene bölgesi ağrılı / kaşıntılı bir hal alır. Kedilerde akne belirtileri diğer hastalıklardan kaynaklanan belirtilere de sahip olabilir. Kedilerde akne saçkıran ya da mantar enfeksiyonu geçiren kedilerde deri hastalığı belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir.

kedi çene altı siyahlıklar

Meme Tümörleri Nasıl Teşhis Edilir?

Köpeklerde görülen meme tümörlerinin büyük bir bölümü fiziksel muayene esnasında kolaylıkla teşhis edilebilir. Meme tümörlerinde gözle görülen ve elle tutulan büyüklükte köpeğin meme bölgesinde irili ufaklı kitleler oluşabilir. Bu kitlelerin büyüklükleri her köpekte ve her vakada farklı olabilmektedir.

Fiziksel muayenede tipik olarak kendini belli eden meme tümörleri için teşhisin doğrulanması ve belirlenmesi de biyopsi işlemi ile gerçekleşir. Veteriner hekiminiz tümörün köpeğinizin vücudunda yayılma gösterip göstermediğini anlamak için ek testlere de ihtiyaç duyabilir. Radyografi görüntüleri bu aşamada en sık başvurulan yöntemlerden birisidir.

Meme Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde memede tümörü belirtileri genellikle tipik özelliklere de sahiptir. Bazı durumlarda köpeğin vücudunda oluşan şişlikler de meme tümörü ile karıştırılabilecek benzerliklere sahip olurlar. Meme tümörü ile karıştırılabilen bazı belirtiler kist benzeri vücut oluşumları, lipomlar, apseler ve bunlara benzer cilt lezyonlarıdır. Meme bölgesinde cilt lezyonlarından kaynaklanan kızarıklık ve şişlik, sertleşmenin de etkisiyle meme tümörü görüntüsüne sahip olabilmektedir. Asıl tanı yapılan biyopsi gibi testler ile ortaya çıkmaktadır.

Bazı durumlarda meme dokusunda oluşan doku bozuklukları, kistler ve şişmiş lenfler de zamanla tümörlere dönüşebilmektedir. Bu nedenle köpeğin vücudunda tümöre rastlanmasa bile lenf yumruları veya kist görüldüğü durumlarda ekstra dikkatli olmak ve köpeği yakından izlemek gerekir.

Kötü huylu meme tümörlerinde köpeklerde görülen belirtiler şu şekilde olmaktadır:

  • Meme bölgesinde ağrı ve şişlik
  • Letarji
  • İştahsızlık
  • İştahsızlığa bağlı olarak kilo kaybı

Tümörler bazı durumlarda apselere dönüşebilir ve bu gerçekleştiği zaman da meme uzundan kanlı ve iltihap içerikli bir akıntı gelir. Kötü huylu tümörler aynı zamanda hızlı büyüme ve yayılma özelliğine sahiplerdir. Kötü huylu meme tümörlerin dağınık, büyük kitleler halinde ve deforme olmuş bir yapı ile karakterizeyken iyi huylu tümörler daha düzgün ve daha yuvarlak yapıya sahip olurlar.

Köpeklerde Meme Tümörü Tedavisi Nasıl Olur?

Köpeklerde memede tümörü tedavisi cerrahi yöntemler ile gerçekleşir. Ameliyatlar tümörün yayılma şekline ve büyüklüğüne göre sadece tek memede ya da tüm memede gerçekleşebilir. Meme tümörü ameliyatında lenf düğümleri de çıkarılarak yayılması önlenir. Meme tümörü tedavisinde kanser ilaçları, hormonal tedaviler ve radyasyon tedavisinin yararı olmadığı için cerrahi yöntemler en yaygın başvurulan tedavi yöntemleridir.

Köpeklerde memede tümörü nasıl geçer bunu en çok veteriner hekiminizin yöntemleri belirleyecektir. Enflamatuar meme karsinomu olan köpeklerde ameliyat tedavisi çok zor olacağı için ilaç tedavisi yararlı olabilmektedir.