Köpeklerde Pankreatit: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde pankreatit, pankreas (ince bağırsak ve midenin arkasında bulunan küçük bir organ) iltihaplandığında ve şiştiğinde ortaya çıkar. Pankreasın görevi, köpeklerin yiyecekleri sindirmesinde rol alan enzimlerin ve kan şekerininin düzenlemesine yardımcı olan insülin ve glukagon hormonlarının sentezlenmesidir

Şiddetli pankreatiti olan köpeklerin iştahsızlık, ısrarlı kusmalar, karın bölgesinde ciddi sancılar ve spazmlar, yağlı dışkı şeklinde ishal ve halsizlik gibi semptomlardan muzdarip olması muhtemeldir . Ayrıca dehidrasyon belirtileri de gösterebilirler . Daha hafif formlarda semptomlar o kadar belirgin değildir ancak yine de iştahsızlık , uyuşukluk ve ishali içerebilir . Bir pankreatit atağı sırasında, köpekler sırtlarını kamburlaştırabilir, ön bacakları ve başları yere indirilmiş olarak arka ayaklarını havada tutabilirler.

Pankreatit tipik olarak kronik veya akut olarak tanımlanır, kronik tablo hastalığın uzun zaman içerisinde gerçekleştiği, akut tablo ise aniden ortaya çıkmasıdır.

Köpeğinizin pankreatit olduğundan endişeleniyorsanız ne yapmalısınız?

Pankreatit için prognoz (gidişat), hastalığın ciddiyetine bağlıdır. Hafif vakalar sadece diyet değişikliği gerektirebilirken, daha şiddetli vakalar acil ve agresif bir tedaviye ihtiyaç duyacaktır. Tedavi edilmezse pankreatit ciddi organ hasarına ve hatta ani ölüme neden olabilir. Sonuç olarak, köpeğiniz veya yavru köpeğiniz hastalık belirtileri gösteriyorsa hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Pankreatit hastalığına yatkın olan ırklar nelerdir?

Cocker spaniel, Dachshunds, minyatür Schnauzer, poodle ve Yorkshire teriyerlerinde daha yüksek pankreatit prevalansı vardır.

Köpeklerde pankreatitin sebebi nedir?

Bir örnek üzerinden gidecek olursak;

“Açgözlü Bob, sokakta yürüyüş sırasında bir çöp kutusunun içindekileri yedi ve potansiyel olarak ölümcül nekrotizan pankreatite maruz kaldı.

Bu labrador, genellikle girmesi yasak olan mutfağa girdikten sonra alüminyum folyoyu, plastik kabı ve bütün bir kızarmış tavuğu afiyetle yedi.

Sahibi ilk olarak köpeğinde üst üste kusmalar gözlemledi. Sonrasında karın bölgesinde ciddi ağrı belirtileri ve ishal başlangıcı oldu ve Bob’u veteriner kliniğine götürdü. Burada bakılan kan testlerinden sonra kanda bulunan pankreas enzimlerinin normalin 4 katı olduğu görüldü. Acil tedaviye alındı ve 10 günün sonunda ancak düzelebildi. “

Pankreatitin kesin nedenini belirlemek genellikle zordur. En yaygın risk faktörlerinden biri çöpleri karıştırıp bir şeyler yemektir ve bazen bir köpek çok yüksek yağlı yiyecekler yediğinde bu durum tetiklenir . Şiddetli travma da pankreatite yol açabilir. Çöplerden yenen gıdalar içerisinde zararlı bakterileri barındırabilir ve bu bakteriler ağızdan alındıktan sonra pankreasta üreyerek enfeksiyona sebep olabilir. Ayrıca daha önce var olan Cushing hastalığı, Babesia canis veya Leishmania gibi enfeksiyonlar ve trigliserid denilen yüksek kan yağ seviyeleri de risk faktörleri olarak söylenebilir.

Köpeklerde pankreatit tedavisi

Veterineriniz, köpeğinizin pankreatitinin nedenini belirleyebilirse, muhtemelen önce onu tedavi edeceklerdir. Bu mümkün değilse, destekleyici tıbbi bakım sağlayacak ve köpeğinizin dikkatle izlenmesini sağlayacaklardır. Damardan verilen serumlar, ağrı kesiciler, kusma önleyiciler ve antibiyotikler kullanılabilir. Bazı durumlarda, veteriner hekiminiz en az 24 saat yemek veya su önermeyebilir. Bu, pankreasın dinlenmesini sağlamak için yapılan bir uygulamadır. Ayrıca ilerleyen pankreatit olgularında kronik pankreas yetmezliği tablosu var ise diyete pankreas enzimlerini içeren ilaçlar eklenebilir.

Nekrotizan pankreatit nedir?

Çok şiddetli ve karmaşık bir form olan nekrotizan pankreatit durumunda pankreasın bazı kısımları gelişen iltihap ve bu iltihaba vücudun şiddetle yanıt vermesi sonucu tahrip olur ve görevini yerine getiremez.

Köpeklerde pankreatit nasıl teşhis edilir?

Fiziksel muayene sonucunda pankreatitten şüphelenmesi durumunda veteriner hekiminiz birtakım kan tahlilleri yapacaktır. Çıkacak sonuca göre ultrason muayenesi veya MR, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvurabilir.

Bir köpek pankreatit ile ne kadar yaşayabilir?

Pankreatit teşhisi konan köpekler için yaşam süresini tahmin etmek oldukça zordur. Unutulmamalıdır ki pankreas her ne kadar küçük bir organ olsa da sindirimi sağlayan enzimlerin sentezlenmesi ve kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan hormonların salgılanması gibi oldukça hayati görevleri vardır. Hafif, komplike olmayan vakalarda prognoz genellikle iyidir ve çoğu hasta tam olarak iyileşir. Bu durum bilinçli ve veteriner hekim tarafından düzenlenen yağ oranı azaltılmış bir diyetle mümkündür. Ayrıca hastalık sırasında verilen tedavi ve bakım şartları çok önemlidir. Ancak daha ciddi vakalarda prognoz daha kötümser olabilir. Bunun nedeni kısmen, şiddetli pankreatiti olan köpeklerin sıklıkla akut ataklara sahip olmaları, hipotermi, asidoz, hipokalsemi veya organ yetmezliği gibi karmaşık faktörlere sahip olmasıdır.

Köpeklerde pankreas kanseri

Bilimsel çalışmalarda pankreasta birkaç kanser türü rapor edilmiştir. Bu tümörler iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Köpeklerde en yaygın kötü huylu pankreas kanseri, pankreas adenokarsinomları olarak adlandırılır. Bu tümörler tedaviye iyi yanıt vermezler ve genellikle kanser yayılıncaya kadar tespit edilmezler. Unutulmamalıdır ki pankreas; mide, karaciğer, ince bağırsaklar gibi bir çok iç organla komşudur ve burada oluşabilecek bir tümörün vücuda yayılma ihtimali oldukça yüksektir.

Diğer yaygın kanser formu ise pankreas adenomlarıdır. Bunlar yayılma ağilimi göstermeyen, iyi huylu tümörlerdir. Nadir durumlarda, bunlar problemlere neden olabilir, ancak pankreas adenomu olan köpekler için görünüm genellikle iyidir.

Share your love

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir