Köpeklerde kabızlık sorunu nedir?

Köpeklerde kabızlık , tipik olarak kuru ve oldukça sert olan dışkının anüsten geçememesidir. Daha yaşlı köpekler kabızlığa daha yatkındır, ancak her yaşta her köpek ırkında görülebilir.

Köpek-kabızlık-sorunu

Köpeğimin kabız olup olmadığını nasıl anlarım?

Köpeğinizin dışkı mı yoksa idrar çıkarmaya mı çalıştığını belirlemek çok önemlidir. Ne yazık ki, işaretler oldukça benzer olabilir ve neler olup bittiğinden emin olmayı zorlaştırabilir.

Bir kabız köpekte dışkı çıkarmak için ıkınmalar, sık sık oturup kalkmalar, dönüp dışkı yapmak istediği yere sık sık bakma davranışları gelişebilir. Dışkı fazla miktarda, çok kuru ve sert kıvamda olabilir. Dışkılama sonrası popo çevresinde kızarıklık, şişlik ya da kanamalar görülebilir. Dışkı üzerinde sümüksü bir tabaka (mukus), kan olabilir.

Köpeğiniz idrar yapmak için zorlanıyorsa, idrar yapmak için eğilir. Vulva veya penis çevresinde az miktarda idrar veya kan görülebilir ve o bölgeyi yalayabilir. Aynı kabızlıkta olduğu gibi, uzun bir uğraş sonrasında damla damla veya çok az miktarda idrar yapıp aynı çabayı tekrar gösteriyor olabilir.

Köpeklerde kabızlığa ne iyi gelir?

Hafif kabızlık tedavisi tipik olarak köpeğinizin alışılmadık veya sindirilemeyen yiyecekleri yemesini durdurmayı ve bol su tüketimi ile birlikte yüksek lifli bir diyete erişim sağlamayı içerir. Ayrıca konstipasyonu (kabızlığı) çözecek sürgüt ilaçlar veteriner hekiminiz tarafından verilebilir.

Köpek kabızlık tedavisi nedir?

Hafif ila orta dereceli kabızlığın tedavisi, köpeğiniz için lavman içerebilir. Dışkının manuel olarak çıkarılması da gerekli olabilir. Prostat büyümesi kaynaklı kabızlıklarda kısırlaştırma önerilebilir.

Köpeklerde kabızlığa ne iyi gelir

 Kabızlık için bir köpeğe ne verebilirim?

Köpeklerde kabızlığın giderilmesi için veteriner hekiminizin önerebileceği şeyler şunları içerir:

  • Dışkı yumuşatıcı ilaçlar veya müshil (kısa süreli kullanım için)
  • Altta yatan nedenleri tedavi etmek için diğer ilaçlar
  • Köpeğinizin diyetine lif eklemek
  • Artan egzersiz
  • Lavman (toksisite veya yaralanma riskini azaltmak için yalnızca bir veteriner hekim tarafından uygulanmalıdır)