Kedilerde karın şişliği, abdominal genişleme veya karın distansiyonu olarak adlandırılmaktadır. Karın diztasyonu, abdominal genişlemeden farklı olarak genellikle karnın üst bölgesinde meydana gelen şişliğe verilen isimdir. Kedilerde karın şişliğinin birçok anlamı vardır ve erken teşhisle veya doğru müdahale ile çözülebilecek bir sorundur
Kedilerde Karın Şişliği Nedenleri ve Tedavileri
Kedilerde karın şişliğinin nedeni yaşa, cinsiyete bağlı olarak farklı sebeplerden oluşabilmektedir. Bunun için sahip olduğunuz kedileri iyi gözlemlemeniz kedilerde karın şişliği tedavisi için büyük kolaylık sağlamaktadır. Kedinizin mamasını, temasa geçtiği diğer kedileri ve hayvanları, mama haricinde tükettiği diğer besinleri bilmek sorun tespiti için önemlidir. Genelde karın şişlikleri şu sebeplerden olmaktadır;
- Obezite: Karın şişmesinin nedenlerinden ilk olarak, kedi sahiplerinin sorun olarak görmediği, gözlerine şiirin görünen ama aslında bir hastalık olan obeziteden bahsedebiliriz. Kedilerde yeme bozukluklarından, hareketsizlikten, hormonal dengesizlikten oluşabilen kilo alma durumu önlenmediği sürece obezite hastalığına dönülebilmekte ve kedinizin karnında şişlik oluşturabilmektedir. Böyle bir sorun ile karşı karşıya olduğunuzda veteriner hekime danışmak en iyi çözüm olacaktır.
- Gaz: Kedilerde yanlış beslenme veya mama değişikliğinden dolayı gaz oluşumu karın bölgesinde şişliğe neden olabilmektedir. Bunun yanında süt ürünleri de kedilerde şişliğe sebep olup karınlarında şişlik yaratabilmektedir. Bu konuda çok endişelenmenize gerek yoktur ancak gaz çıkarımı uzun süre devam eder ve popodan kan gelmesi, ishal gibi rahatsızlıklar da baş gösterirse veteriner hekime gitmenizde fayda var.
- Diyabet: Kedilerde diyabet yani şeker hastalığı, hem kilodan kaynaklanabilmekte hem de hastalıktan sonra kilo alımı ve karında şişlik oluşabilmektedir. Bu hastalık ise Glargine yani Lantus adı verilen insülin ile tedavi edilebilmektedir.
- FİP: FİP yani Feline İnfectious Peritonitis hastalığının en önemli belirtilerinden birisi karında şişliktir. Hastalık, Feline corona virüsün etken olduğu bir viral enfeksiyondur. Bu hastalıkta erken tanı çok önemlidir. Erken tanı olmadığı takdirde kesin tedavi mümkün olmayıp, yapılan tedavilerle hastanın yaşam süresi uzatılabilmektedir.
- İç Parazitler: İç parazitler protozoa ve bağırsak kurtları olarak ikiye ayrılır. Özellikle yavru kedilerde görülen bu rahatsızlık; ortak kum kabı kullanımından dolayı dışkı yeme veya kirli kaptan dolayı olabilmektedir. Aşı ile tedavisi mümkündür.
- Karın İçi Tümörleri: Çevresel olumsuz faktörler, yanlış beslenme gibi sorunlardan oluşan kanser türlerinden olan karın içi tümörleri kedilerde karın şişliğine sebep olan bir diğer sorundur. Böyle bir durumda elbette veteriner hekimle görüşmeniz gerekmektedir.
- Asites: Asites, kedilerin bazı sebeplerden dolayı karın boşluklarında sıvı birikmesidir. Bu sıvı dışarıdan şişlik olarak algılanmaktadır. Veteriner hekime başvurulmalıdır.
- Cushing Sendromu( Hiperadrenokortisizm): Karın şişliğinin nedeni olarak pek az rastlanan bir durum olsa da cushing sendromu da karın şişliğine sebep olabilmektedir. Cushing sendromu ise, adrenal bezin fazla kortizol üretmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Genellikle dişi, orta veya yaşlı kedilerde görülen bu rahatsızlık, diyabet hastalığının beraberinde de ortaya çıkabilmektedir. Tedavi geciktiği takdirde akciğer ve pankreas tümörlerine dönüşebilir. Fakat erken teşhis ile ilaç tedavi ile birlikte hastalık atlatılabilir.
- Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları: Sindirim sistemi rahatsızlıkları arasında sindirim sistemi tıkanıklığı, karın bölgesinde şişliğe sebep olabilmektedir. Bu rahatsızlığı engellemek ve tedavi etmek için kedinizin yediklerine dikkat edip konserve mama kullanımına geçmenizde fayda olacaktır.
- Kabızlık (Konstipasyon): Kedilerde dışkılayamama olayından dolayı da karın şişliği görülebilmektedir. Birçok hastalıkta olduğu gibi sebebi kedinizin tükettiği besinlerden kaynaklanabilmektedir.
- Hamilelik: Kediniz yavru veya erkek değilse hamilelik sebebi ile karın şişmesi mümkündür.
Kedilerde karın şişmesi sebepleri ve tedavileri genellikle bu sebeplerden oluşmaktadır. Kedinizin tükettiği besinlere dikkat eder ve rutin veteriner kontrollerini aksatmazsanız bu sorunla karşılaşma ihtimaliniz en az seviyede olacaktır.
Vetix Ümraniye Veteriner Kliniği, randevu almak için tıklayınız.