Kedilerde cinsiyet ayrımı yapmak, kedinizin davranışlarının normal olup olmadığını bilmek ve sağlığının kontrolü açısından önemli bir husustur. Çünkü kedilerde gözlenen kimi farklı durumlar kedinin cinsiyetine göre normal karşılanmaktadır. Ayrımı yapmak ise oldukça kolaydır.
Kedilerde Cinsiyet Ayrımı İçin Kolay İpuçları
Kedilerin cinsiyetini öğrenmek için onu incitmemeniz önemlidir. Cinsiyet öğrenimi için en kolay yol kedinizin kuyruğunu kaldırarak genital organlarına göre kontrol yapmaktır. Kontrol sırasında kediniz yanınıza gelmek istemiyor ise onu kucağınızı almayı deneyip, sizi koklamasını bekleyip ona zaman tanımalısınız. Bu noktadan sonra ise kontrolü yapabilir ve kedinizin cinsiyetini anlamaya çalışabilirsiniz. Şu noktalara dikkat ederek cinsiyet ayrımı yapabilirsiniz;
- Dişi kedilerde anüs ve idrar yolu bulunmakta olup erkek kedilerde ise; anüs, penis ve skrotum (testis torbası) bulunmaktadır.
- Dişi kedilerde anüs ile idrar yolu arasındaki mesafe erkek kedilerdeki anüs ile genital bölge arasındaki mesafeden daha azdır.
- Dişi kedilerin genital açıklıkları yani idrar yolu dikey bir çizgi oluştururken, erkek kedilerin genital açıklıkları daireseldir.
- Genital açıklığın yukarı tarafında testis bulunuyorsa kedinin cinsiyeti erkektir. Testiler iki adet olmakla birlikte tüylü ve çıkıntılıdır.
- Kedilerde cinsiyet ayrımı kesin olmamakla birlikte kedinin tüy renkleri ile anlaşılabilmektedir. Kediniz genellikle siyah, sarı ve beyaz tüy renklerine sahipse dişi kedi olma ihtimali yüksektir. Kediniz genellikle kırmızı ve turuncu tüy renklerine sahip ise de genellikle erkektir.
- Kedilerde cinsiyet ayrımında kedilerin kısırlaştırılması cinsiyeti anlamayı zorlaştırıyor gibi görünse de erkek kedilerde kısırlaştırıldıklarında dahi testis torbalarına sahip olacaklardır. Ancak bu testis torbaları daha küçüktür.
- Kediler kısırlaştırılmış ise kedilerin davranışlarından da cinsiyeti anlamak mümkündür. Erkek kediler bu durumda daha agresif olup, derileri daha kalın ve kafaları dişi kedilerden daha büyüktür.
- Erkek kediler kendi bölgelerini işaretlemek için koku bırakırlar. Ancak dişi kedilerde böyle bir davranış gözlemlenmez.
- Kedilerde cinsiyet farkı anlama konusunda meme ucu yanıltıcı bir göstergedir. Çünkü hem erkek hem de dişi kedilerde meme ucu bulunmaktadır. Ancak hamile veya doğum yapmış kedilerde meme ucu, erkek kedilere göre daha belirgin olacaktır.
- Son olarak kedilerde cinsiyet anlamak için kedilerin kızgınlık dönemine bakılabilmektedir. Dişi kedilerin yaz aylarında 3-5 haftada bir girdikleri bu kızgınlık döneminde lokal bir ses çıkarmaktadırlar. Çıkardıkları ses acı çekiyorlarmış gibi algılanabilmektedir. Bu ses onları erkek kedilerden ayırmaktadır.
Yavru Kedilerde Cinsiyet Ayrımı
Yavru kedilerde cinsiyet öğrenmek yetişkin kedilere göre daha zordur. Çünkü yavru kedilerde, 8. haftaya kadar organlar tam belirgin olmayacaktır. Ancak yine de dişi ve erkek kedilerdeki anüs ve genital bölge arasındaki mesafe bilgisi, yavru kedilerde cinsiyet ayrımı için önemli bir bilgidir.
Yavrularda kedi cinsiyeti anlama konusunda bir diğer kolay yöntem ise tüy renklerine bakmak olacaktır. Tüm bu ipuçlarına rağmen kedinizin cinsiyetini anlamakta zorluk çekiyorsanız veteriner hekime başvurmanız iyi olacaktır.