Büyümeyen köpek cinsleri hayatın her alanında karşılaşılan köpeklerin türlerinden biridir. Küçük boyutlu olmalarıyla ön plana çıkan bu köpekler, ırklarına bağlı olarak daha az tüy dökmektedirler. Bu tür köpeklerin ortak özelliği ise yaşlandıkça daha fazla büyümemeleridir.
İçindekiler
Pomeranian Boo
Dik kulaklı olan Pomeranianlar, çeşitli renklerdeki tüylere sahip olabilmektedir. İnsanlar ve diğer köpekler ile anlaşma konusunda çekimser olan bu köpekler, yabancı insanları kolay kolay sevmemektedir. İlgiyi sevmeleri nedeniyle ise Pomeranianlar uzun saatler boyunca yalnız bırakılmamalıdır. Gerektiği zamanlarda banyo yaptırılması gerekilen bu köpekler, aynı zamanda dişlerinin fırçalaması konusunda da büyük hassasiyet taşımaktadır.
Toy Poodle
Yüksek bir zekaya sahip olmaları nedeniyle Toy Poodleların eğitim süreci oldukça kolaydır. Koku alma, algılama ve odaklanma hızı yüksek olan bu köpekler, tek katmanlı, sert, uzun ve kıvırcık tüylere sahiptir. Cilt ve kulak sorunları yaşayabilmelerinin yanı sıra alerjik reaksiyonlara da karşıda bir yatkınlık gösteren bu köpekler, 20 ile 28 santim boy uzunluğuna sahiptir. Kuyrukları kısa ve dik olan Toy Poodlelar, en fazla 6 kilo ağırlığına ulaşabilmektedir.
Maltese Terrier
Büyümeyen köpek türleri arasında bulunan ve Malta ile Terrier cinslerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan Maltese Terrier, terapi köpeği olarak da görev alabilmektedir. Hassas tüylere sahip olmaları nedeniyle taranırken oldukça dikkatli davranmak gerekmektedir. Özellikle vücut ısısını koruyabilmesi için tüylerinin yeterli olacak şekilde uzun bırakılmasına önem verilmelidir. Ayrıca tüylerin, kulak ve göz bölgesinde uzun kalmaması önemli bir diğer detaydır. Tüy dökmeyen bu köpeklerin ömürlerinin süresi ise 15 ile 18 yıl arasındadır.
Pekinez
Çin’e özgü bir tür olan Pekinez, zekası ile dikkat çekmektedir. Eğitimleri sürecinde inatçı davranabilen bu köpekler, uzun ve kabarık tüylere sahiptir. 12 ile 15 yıl arası bir ömre sahip olan Pekinezler, 3 ve 6 kilo ağırlığındadır. Kendilerine ait bir alanın olmasından hoşlanmalarının yanı sıra, büyümeyen köpekler sınıfında bulunan Pekinezler, sahipleri ile vakit geçirmekten ve oyun oynamaktan çok hoşlanmaktadır. İnatçı bir karaktere sahip olmalarına rağmen diğer hayvanlar ile iyi anlaşabilen bu köpekler, cesur ve korkusuz olmalarıyla da bilinmektedir. Çift katmanlı ve ipeksi bir yapıya sahip olmalarına ek olarak boylarının uzunluğu ortalama olarak 30 santimdir.
Chihuahua
Hızlı kavrama yeteneği sayesinde eğitimi konusunda zorluk çıkarmayan Chihuahua, büyük kulakları ve kısa boyu ile ön plana çıkmaktadır. Kısa ve yumuşak tüylere sahip olan bu köpeklerin 2 haftada bir düzenli olarak tüylerinin fırçalanması ve temizlenmesi gerekmektedir. Soğuğa karşı bir direnç gösteremediklerinden dolayı sıcak bir ortamda bulunmaları gereken Chihuahua cinsi köpekler, kulaklarına suyun kaçmadığına dikkat edilerek ayda bir yıkanmaktadır. En fazla 3 kilo ağırlığına ulaşabilen bu köpekler, düzenli kontroller ve doğru beslenme ile 20 yıla kadar yaşayabilmektedir.
French Bulldog
French Bulldog cinsi köpekler, beden yapısı ve bacaklarının kısa olmasından ötürü yüzme eyleminde bulunamamaktadır. 30 santim yüksekliğine sahip olan bu köpekler, 9 ile 13 kilo ağırlığında olabilmektedir. Kısa olan tüylerinin rengi ise kaplan desenli, beyaz, sarı veya bu renklerin karışımından oluşabilmektedir. Gözleri koyu renkli olan bu köpeklerin, kuyrukları kıvrık ya da düz bir şekle sahiptir. Akıllı olan köpek ırklarından gelmesi sebebiyle ise kolay bir şekilde eğitilebilmektedirler. Büyümeyen köpek ırkları arasında yerini alan French Bulldoglar, aynı zamanda kilo almaya eğilimli oldukları için veteriner kontrolünde beslenmelidir.
Pug
Düz, kısa ve küçük bacaklı olmalarına rağmen güçlü bir yapıya sahip olan Puglar, mevsimsel olarak tüy dökmektedir. Uykuyu çok seven bir köpek türü olması nedeniyle de düzenli olarak egzersizlerin yaptırılması gerekmektedir. Her ne kadar ısırma eğiliminde olsalar bile sevecen bir karaktere sahip olmalarıyla ön plana çıkmaktadır. Kahverengi ve gümüş renkli tüyleri olan bu köpekler, ses tonlarına karşı oldukça duyarlıdır. Kırışık bir surata sahip olmalarının yanı sıra en belirgin bir diğer özellikleri ise sürekli olarak horlamalarıdır.
Shih Tzu
İpeksi ve uzun bir yapıya sahip tüyleriyle, Shih Tzu büyük olmayan köpekler arasında yerini almaktadır. Hızlı bir şekilde uzayan tüyleri ise zemine kadar ulaşabilmektedir. Bu yüzden tüylerinin düğümlenmemesi ve karışmaması için günlük olarak fırçalama yapılmaktadır. Ortalama 28 santim boy uzunluğuna sahip olan Shih Tzu, 4 ile 7 kilo arasındaki bir ağırlığa sahiptir. Ortalama ömürleri 15 sene olan bu köpekler, serin havaları tercih etmektedir. Egzersiz yaptırılmaması durumunda çabuk kilo alma eğilimi taşıyan Shih Tzu, birçok farklı renkte olan tüylere sahiptir.