[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”0px||0px|||”][et_pb_row _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” custom_padding=”1px|||||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” header_2_text_color=”#0c71c3″ hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]
Son derece bulaşıcı bir hastalık olan canine distemper dünyada yaygın olarak görülen ve köpekler için ölümcül olabilen bir hastalıktır. Bazı durumlarda ölümcül zatürre ve felç ile de seyredebilir. Hastalık temelinde ateşli bir hastalıktır. Köpeğinizin kötü bir öksürük ve ishale yakalanmasına neden olan ciddi bir viral hastalıktır. Morbillivirüs virüs sınıfında yer alan bir virüs olan canine distemper virüsün köpeklerin vücudunda yayılmasıyla meydana gelir.
Gençlik hastalığı köpeklerin sindirim, solunum ve sinir sistemlerine saldıran oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır.
Hangi Köpekler Risk Altında?
Bütün köpekler hastalık açısından risk altındadır. Her ne kadar adında ‘gençlik’ olarak bahsedilse de aslında bu hastalık bağışıklık seviyesi düşük olan her yaştan köpeğe bulaşabilir. Ancak 4 aylıktan küçük ve gençlik hastalığına karşı aşılanmamış olanların hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.
Köpek Gençlik Hastalığının Belirtileri
Canine distemper virüs ile enfekte olan bir köpekte genellikle birçok belirti görülür. Virüsün vücutta yayılımına bağlı olarak çeşitli semptomlar gösterirler. Aşama aşama inceleyecek olursak;
1.AŞAMA :
Çoğu köpek canine distemper virüsle enfekte olduktan sonra yaklaşık bir hafta içerisinde ateşlenirse de genellikle ilk semptomlar vakanın ciddiyetine ve vücudun bu hastalığa karşı verdiği tepkilere bağlıdır. Genel anlamda enfeksiyonun ilk aşamalarında görülen belirtiler şunlardır;
- Göz ve burundan irinli akıntı
- Yüksek ateş
- İştahsızlık
- Kusma
- Sindirim bozuklukları
- İshal
- Öksürük
- Nefes almada güçlük
- Burun ve pati yastıklarında hiperkeratoz dediğimiz sertleşme (Sert Yastık Hastalığı)
- Uyuşukluk
2.AŞAMA :
Hastalığın ilerlediği köpeklerde merkezi sinir sistemine baskı uygulayarak bazı nörolojik belirtiler gelişir. Özellikle hasta sahipleri için irrite edici bir görüntüsü olan bu nörolojik belirtiler şunlardır ;
- Kas seğirmesi
- Dairesel hareketler
- Kısmi veya tam felç
- Epilepsi nöbetlerine benzer nöbetler
- Tükürüsük salgısında artış
Hastalığın klinik belirtileri çoğu zaman diğer bazı hastalıkların belirtileriyle karışabileceğinden kesin teşhis laboratuvar incelemeleriyle mümkündür.
Distemper – Köpek Gençlik Hastalığı – Bulaşma Yolları
Gençlik hastalığı, canine distemper virüs ile enfekte olan bir köpekten diğer bir köpeğe;
- Öksürme ve hapşırma ile hava yoluyla,
- Ortak yemek ve su kaplarından temas yoluyla,
- İdrar, kan veya tükürük ile doğrudan temas yoluyla bulaşabilir.
Hastalığa Yakalanma Durumunda Ne Yapmalıyım?
Gençlik hastalığı’nın klinik belirtileri diğer bazı hastalıkların belirtileriyle karışabilmektedir. Gençlik hastalığına dair belirtileri gösteriyorsa derhal veteriner hekiminize danışmalısınız. Hekim tarafından yapılacak olan muayene ve çeşitli testlerin sonucuna göre tedavi programı oluşturulacaktır.
Köpek Gençlik Hastalığı Tedavisi
Maalesef köpek gençlik hastalığının bilimsel olarak kanıtlanmış bir tedavisi yoktur. Hastalığa yakalanan köpeklere ancak refah seviyelerini artırmak açısından vücut direncini yükseltici tedavi uygulanabilir. Örneğin geniş spektrumlu antibiyotikler, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, anti epileptik ilaçlar vb. tedaviyi destekleyici yöntemler uygulanabilir. Fakat yavrularımız hastalığa yakalanmadan önce aşılanarak hastalığa karşı bağışık hale gelebilir.
CDV Aşıları ile ilgili genel bilgiler
Karma aşının içerisinde bulunur. 2 doz halinde 15 gün arayla uygulanır. Canine Distemper Virus’ün henüz kesin bir tedavisi bulunamadığı için aşılamanın önemi oldukça büyüktür. Karma aşıyı her yıl tekrarlamak önemlidir. Böylelikle yavrularımızı ömür boyu canine distemper virüs’e karşı bağışık halde tutabilirz.
Gençlik Hastalığını Önleme ve Korunma Yolları
Aşılama, köpek gençlik hastalığını önlemede kullanılan başlıca yöntemdir. Hastalığı önlemede tabi ki bir kere aşı olmak yeterli olmuyor. Köpeklerimizin her yıl periyodik olarak bu aşıyı olması, bağışıklılığın devamı açısından oldukça önemlidir. Bu hastalık temas yolu ile bulaşabileceğinden, köpeğinizi gençlik hastalığı şüphesi bulunan hayvanlardan uzak tutmalısınız.
Canine Distemper’dan kalıcı sağlık sorunları
Bazı köpekler bu virüsü bir şekilde yenebilse de bazı kalıcı nörolojik bozukluklar görülebilir.
- Kas spazmları
- Kas seyirmeleri
- Nöbetler
- Çene spazmları
- Beyin ve sinir hasarı
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]