İçindekiler
Yavru Kediye Ne Zaman Aşı Yapılır?
Yavrumuzun dişleri ortalama 4 haftalıkken çıkmaya başlayıp ortalama 8-10 haftalıkken tamamlanmaktadır. Bu süreçte süt dışında yavaş yavaş ve az miktarlarda yavru kediler için yapılan yaş mama, dişleri tamamen sağlamlaşmaya başladıktan sonra da Kitten kuru mamaya geçiş yapabilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken konu özellikle 6-7 aylık döneme kadar yavru kedi maması kullanmanızdır. Çünkü yavru kediler için hazırlanmış kuru mamaların formülizasyonu onların gelişimini optimum seviyede sağlamak için tasarlanmıştır.
Yavru Kedi Aşılama ve Parazit İlaçlamasına Geçiş
Kediler doğdukları günden itibaren her türlü mikrop, parazit, virüs ve mantara maruz kalma riskiyle karşı karşıyadırlar. İster bahçeli bir evde olsun ister 14. Kattaki bir apartman dairesinde; kediniz parazit, virüs, mantar gibi her türlü enfeksiyonu kapma riskini taşır. Dışarı çıkması bu riski biraz daha artırır ancak hiç dışarı çıkmaması da tamamen ortadan kaldırmaz. Dolayısıyla dostunuzun aşılamalarını aksatmadan yaptırmanız gerekmektedir.
Yavru kediler iç parazit yönünden ortalama 1 aylıkken ilaçlanmaya başlayabilirler. Biz Vetix ailesi olarak tecrübelerimize dayanarak ilk etapta 10 gün arayla 3 doz iç parazit ilaçlaması önermekteyiz. Bu süreç sonrasında 2 ayda 1 kez olarak değişecektir.
Dış parazit ilaçlaması için de ortalama 1,5 ila 2 aylık bir zaman dilimi yavrunuz için geçerli olacaktır. Sonrasında 2 ayda bir bu süreç rutin olarak devam edecektir.
Yavru Kedi Aşıları ve Korudukları Hastalıklar
Kediler için en elzem olan 2 aşı bulunmaktadır.
- Kedi Karma Aşısı: Bu aşı kedinizi ölümcül olabilen 3 hastalıktan korumaktadır.
- Feline Rhinotrecheaitis
- Calicivirus
- Panleukopenia
- Lösemi Aşısı: Bu aşı kedinizi Feline Leucemia Virus’un oluşturduğu ve kedi lösemisi olarak bilinen hastalıktan koruyacaktır.
Aşı Zamanı Neden Aksatılmamalı?
Aşılama sırasında aslında kedinize mikrop enjekte edilmektedir. Bu zayıflatılmış mikroba kedinizin vücudunun gösterdiği tepkiye de bağışıklık adı verilmektedir. Canlılar, hastalıklara olan bağışıklığı vücutlarında oluşturdukları antikor adı verilen küçük proteinlerle sağlamaktadırlar.
Mikroba verilen tepki arttıkça bu küçük proteinlerin de miktarı artmaktadır. 3 haftalık süreç geçtiğinde ise bu miktar maksimuma ulaşmaktadır. Tam bu anda yapılan ikinci bir aşılama antikor miktarını çok çok daha yukarılara taşıyacaktır ve kedinizin viral hastalıklara olan bağışıklığı kalıcı olacaktır.
3 hafta geçtikten sonra geciktiğiniz her gün kedinizin verdiği bağışıklık yanıtından biraz daha götürmüş olacaktır. Bu sebepten dolayı kedinizi gününde aşıya getirmeniz çok önemlidir.
Yavru Kedilere Hangi Durumlarda Aşı Yapılmaz?
- Kediniz hastaysa
- Gelişimini tam sağlayamamış ve fazla zayıfsa
- 3 aylık yaşını doldurmamışsa
- Kedinizin iç ve dış parazit ilaçlaması yapılmamışsa
Aşı sırasında kedinize zayıflatılmış mikrop verilmektedir. Dolayısıyla bağışıklık hücrelerinin sadece bizim aşıyla verdiğimiz mikroba odaklanması gerekmektedir. Vücutta bir enfeksiyon daha var ise hem aşıya verdiği yanıt az olacaktır hem de hasta hayvana kendi elimizle mikrop vermiş olacağımızdan dolayı hastalığını artırmış olacaktır.