Hayvanlarda yeme bozuklukları, insanların düşündüğünden daha yaygındır. İki tür iştahsızlık vardır. Gerçek iştahsızlık, yemeyi gerçekten reddetmektir ve ciddi bir hastalık belirtisidir. İkincil iştahsızlıkta ise köpekler yemek yemek ister, ancak gıdayı çiğneme, ağızda toparlama veya yutma güçlüğü nedeniyle yapamaz.
Köpeğinize, yeme alışkanlıklarını değiştirdiyse ve sürekli olarak yemeyi reddiyorsa anoreksi teşhisi konacaktır. Köpeğinizin iştahı her zaman yerindeyse, ancak aniden yemeğini bıraktıysa, özellikle daha fazla endişelenmelisiniz.
İçindekiler
Köpeğinizin yememesi veya içmemesinin olası nedenleri
Köpekler, çevresel değişiklikler, stres, ilaçlara ters tepki ve mide bulantısı nedeniyle mama yemeyebilir. Diş sorunları ve ağrı da köpeklerin iştahlarını kaybetmesine neden olabilir. Köpeğinizin sadece telaşlı olma ve onlara sunduğunuz mamaya burnunu kıvırma olasılığı da vardır, ancak bunun hastalıktan dolayı olmadığını ekarte etmek önemlidir.

Ancak bazı durumlarda, köpeğinizin yememesinin başka bir nedeni olabilir. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de iştahsızlık, birçok ciddi hastalık için ortak bir semptomdur. Köpeğinizin veya yavru köpeğinizin yemek yememesine veya içmemesine yol açabilecek birçok neden vardır. Örneğin, rahim iltihabı-pyometra, böbrek veya karaciğer sorunları, bir hayvanın daha az yemesine veya yemeyi tamamen bırakmasına neden olabilir.
Köpeğinizin mümkün olan en kısa sürede tekrar gıda almasını sağlamak çok önemlidir.
Köpeğiniz yemek yemiyorsa ne yapmalı?
Köpeklerde iştahsızlık yaşamı tehdit eden bir durumdur. Birkaç gün boyunca tedavi edilmediğinde yetersiz beslenme ve dehidrasyona neden olabilir. Köpeğiniz normal davranıyor olsalar bile yemek yemeyi reddediyorsa bunu hemen veteriner hekiminize iletmelisiniz.
Köpeğim yemiyor ama normal davranıyor, ne yapmalıyım?
Köpeğinizin günlük rutindeki davranışları değişmemiş olsa bile iştahsızlık asla göz ardı edilmemelidir. Yukarıda belirtildiği gibi, genellikle altta yatan daha ciddi bir soruna işaret edebilir ve bir veteriner hekim tarafından araştırılmalıdır.
Yaşlı köpeğin kilo vermesi normal mi?
Yaşlı köpeklerin metabolizma hızları yavaş olduğundan aslında kilo almaya meyillidirler. Yani yaşlı köpeğiniz kilo veriyorsa, mutlaka altında yatan bir neden vardır. Unutmayın ki kilo kaybı, diyabet, kalp, karaciğer veya böbrek hastalığı ve kanser dahil çeşitli hastalıkların bir belirtisidir. Aynı zamanda sindirim bozukluğu-maldigesyon, diş hastalığı veya yutma zorluğunun bir işareti olabilir. Yaşlı köpeklerde kilo kaybı normal değildir, bu nedenle yaşlı köpeğiniz kilo veriyorsa her zaman veteriner hekiminize danışın.
Köpeğim mama yemiyor ama su içiyor, nedeni nedir?
Bir köpek aşırı miktarda su içiyor (polidipsi olarak adlandırılan bir durumdur), ancak yemek yemeyi reddediyorsa, diyabet, karaciğer hastalığı veya enfeksiyon gibi birçok şeyin belirtisi olabilir.