Köpeğim ishal oldu ne yapmalıyım?

 

İshale şiddetli kusma, iştahsızlık veya halsizlik, ateş  gibi başka belirtiler eşlik ediyorsa, lütfen veteriner hekiminize danışın.

 

Köpeğinizde ishal varsa ancak kusmuyorsa ne yapabilirsiniz :

 

  • 1-2 saat mide ve bağırsakları dinlendirmek için mama ve suyu önünden alabilirsiniz.
  • Susuz kalmaması için sonrasında  bol su içtiğinden emin olun.
  • Kolay sindirilebilir, az yağlı, yüksek lifli yiyecekler sunun. Ticari diyetler mevcuttur ancak yoğurt, pirinç, kepekli makarna veya patates ile tavuk veya balıktan oluşan yumuşak bir diyet uygundur.  Zengin gıdalardan, süt ürünlerinden ve yağlardan kaçının. Günlük alması gereken gıdayı 4-6 küçük porsiyonda öğünlere ayırarak bölün.
  • Dışkı sertleşmeye başladıktan sonra, köpeğinizin normal diyetini ishal diyetle karıştırarak 2-3 gün içinde yavaş yavaş yeniden başlatın ve her öğünde rutinde yediği  mama oranını artırın.

 

 ishal-kıvamı-köpek

 

Köpeğimin ishalinin rengi önemli mi?

 

Dışkının kıvamı, kokusu, rengi, dışkılama sıklığı bir çok hastalık için ayırıcı belirteçler olabilir. O yüzden anormal olduğunu hissettiğiniz dışkının bir fotoğrafını çekip veteriner hekiminize gösterebilirsiniz. Kulağa iğrenç gelse de veteriner hekimler bu duruma alışıktır. Meraklanmayın.

 

Köpeğinizin dışkılarının kıvamı ve rengi önemlidir. Köpek kakası çikolata rengi kahverengi olmalı ve orta sert kıvamda olmalıdır. Köpeğinizin dışkısı siyahsa ve katran gibiyse, bu iç kanamanın bir sonucu olabilir. Ayrıca dışkıda taze kan veya kırmızı kan lekeleri, yeşil dışkı (safra kesesi sorunları anlamına gelebilir), turuncu dışkı (karaciğer problemleri olabilir) veya gri ve yağlı dışkı (potansiyel pankreas sorunları) konusunda dikkatli olun.

 

köpeğim ishal oldu ne yapmalıyım

 

Köpeklerde ishal için veteriner hekim ne zaman aranır?

 

  • Köpeğiniz halsiz veya size normal şekilde yanıt vermiyorsa
  • Köpeğiniz ishalle birlikte sık sık kusuyor
  • Kusmukta kan veya koyu siyahımsı bir renk var ise
  • Köpeğiniz riskli olarak kabul edilen 0-3 ay yaş aralığındaysa!
  • Dışkıda kan varsa ve siyah renkte, yapışkan kıvamdaysa
  • İshal şiddetli, dışkı su gibi ve sık ise
  • İshal 24 saatten uzun süredir devam ediyorsa

 

Köpeklerde ishal nedir?

 

  • İshal, püre kıvamından sıvıya kadar değişen dışkılardır.
  • Köpek ishali, yaygın bir sorundur, çünkü köpekler neredeyse her şeyi ağızlarına atabilirler.
  • Köpeklerde görülen ishal vakalarının çoğu ciddi değildir ve olumsuz sonuçları yoktur.
  • Ancak köpeğinizde ishal ve sık kusma, iştahsızlık, halsizlik veya kanlı ishal gibi diğer semptomlar varsa, veteriner hekiminize mutlaka başvurun.

 

Köpeğimde neden ishal var?

 

Köpeklerde ishalin en olası nedeni yeri koklayarak ve yalayarak gezmek,  sofra artıkları gibi şeyler yemek  veya diyette ani değişikliklerdir. Köpek ishalinin diğer kronik nedenleri arasında gıda alerjileri ve intoleransları, yangısal bağırsak sendromu, egzokrin pankreas yetmezliği gibi bir çok hastalık sayılabilir.

 

Köpeklerde görülen ishal vakalarının çoğu ciddi değildir. Bununla birlikte, köpeklerde ishalin enfeksiyon, parazitler, yabancı cisim veya zehirlenme gibi daha ciddi bir durumun sonucu olabileceğini unutmamak gerekir . Parvovirüs ve coronavirüs gibi yaygın virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar da ishali tetikleyebilir.

 

Köpeklerde kolit

 

Kronik ishal öyküsü olan köpeklerin yaklaşık üçte birinde kalın bağırsak veya kolon iltihabı vardır. Bağırsağın kolon adı verilen kısmının iltihaplanmasına kolit denir. Dışkı çıkarılmadan önce kolonda bekletilir. Kolon ayrıca köpeklerde iyi bir sıvı ve elektrolit (sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum vb.) dengesini korumasına yardımcı olur. Dışkıdaki değerli maddelerin geri emilmesinde oldukça önemli bir kısımdır. Kolon iltihaplandığında, bu durum sıvı ve elektrolit dengesizliğine neden olabilir. Bu genellikle köpeklerde güçlü kolon spazmlarına neden olur ve bu da genellikle mukus veya kanla birlikte sık sık az miktarda ishalli dışkı çıkışına sebep olur. Bu, ishalin klasik semptomudur. Kolitli köpekler tuvaleti yaparken genellikle ağrılı bir pozisyonda dışkılarlar.

 

Köpeklerde kolit nedenleri

 

Enfeksiyonlar, çarpma, düşme veya kemik kırıklarına bağlı bir travma, stres, yangısal bağırsak hastalığı veya genetik yatkınlık nedenler olarak gösterilebilir. Kolit teşhisi genellikle bir rektal muayene, kan testleri, röntgen, ultrason ve dışkının mikroskobik muayenesi ile konulur. Bağırsak kurtları, giardia parazitleri, corona virüs, parvo virüs, bakteriyel florada ani bir değişiklik sonucu hastalık yapan bakterilerin fazla miktarda üremesi, ani diyet değişiklikleri, stres gibi faktörler kolite sebep olabilir. Köpeklerde kolit tedavisi  tipik olarak nedeni belirlemeyi ve ortadan kaldırmayı içerecektir. Veteriner hekiminiz ayrıca sizlere köpeklerinin diyetini lif ile desteklemek için özel mamalar ve prebiyotikler, probiyotikler tavsiye edebilir.