Fare zehiri köpeklere zararlı mıdır?

Rodentisit olarak da bilinen fare zehirleri, kemirgenleri öldürmek için formüle edilmiş ürünlerdir. Bu zehirlerde kullanılan kimyasallar genellikle köpekler için oldukça zehirlidir. Genellikle felç edici ve pıhtılaşma önleyici prensiplere dayanarak çalışırlar. Köpeğiniz tarafından yenildiğinde solunum felcine, iç kanamaya, böbrek yetmezliğine, organ hasarına hatta ve hatta ölüme neden olabilir.

Endişe verici bir şekilde, birçok modern rodentisit, hayvanları çekmek için lezzetli bir tada sahiptir ve dostlarınız için ödül maması gibi gözükebilir.

Fare zehri bir köpeğe ne yapar?

Birkaç farklı fare zehiri türü vardır ve içerdikleri zehirli içeriğe bağlı olarak farklı şekilde hareket ederler. Türkiye’de en yaygın tür , kanın pıhtılaşmasını önleyerek iç kanamaya yol açan antikoagülan rodentisitlerdir .

fare-zehiri-kopekleri-oldururmu

Diğer çeşitler arasında, nihayetinde şiddetli, akut böbrek yetmezliğine neden olan kolekalsiferol (vitamin D3) , beyin ödemine neden olan brometalin ve midede fosfin gazı salan çinko ve alüminyum fosfitler bulunur.

Ayrıca piyasada alfa kloraloz maddesini içerikli ve giderek daha popüler hale gelen bir dizi kemirgen zehiri bulunmaktadır. Bu etken maddeler beyin, omurilik gibi merkezi sinir sistemi organlarını baskılayarak çalışır ve tedavi, antikoagülan rodentisitlerle zehirlenmeden çok farklıdır.

Bir köpek fare zehiri yerse ne yapmalıyım?

Köpeğinizin kemirgen ilacını yuttuğundan şüpheleniyorsanız hemen veteriner hekiminizi aramalısınız. Köpeklerde fare zehrinin yenilmesi saatlerle hatta dakikalarla yarışılacak kadar önemlidir. Sabahı beklemek ya da müsait olduğunuzda götürülecek bir durum değildir. Hekiminiz, zehirin türünü belirlemek ve en iyi tedavi yöntemine karar vermek için olabildiğince fazla bilgi edinmek isteyecektir. Mümkünse, veterinere anlatmak için aşağıdaki bilgileri not edin:

  • Köpeğinizin kilosu
  • İlacı yuttuğu gün ve saat
  • Zehrin markası üreticisi
  • Zehrin etken maddesi ve yoğunlukları
  • Paket Boyutu
  • Köpeğinizin yaklaşık kaç adet zehir tablet yuttuğu
  • Mümkünse zehrin ambalajını yanınıza alın

Bir köpeğin fare zehiri yediğini nasıl anlarım?

Fare zehiri neye benziyor?

Kemirgen öldürücüler renk bakımından farklılık gösterebilir ve peletler, bloklar, taneler, jeller ve sıvılar gibi farklı şekillerde olabilir.

Bu ürünlerin birçoğu birbirine çok benzemektedir ve bu da yalnızca görünüşe göre fare zehiri türünü tanımlamayı son derece zorlaştırmaktadır.

Bu nedenle, köpeğinizin maruz kaldığı ürünü ve etken maddesini bilmek oldukça önemlidir. Veteriner Hekiminiz gerekirse Ulusal Zehir Merkezi (UZEM)’den yardım alacak ve tedavi protokolünü buna göre oluşturacaktır.

Köpeklerde fare zehirlenmesinin belirtileri, temas ettikleri zehirin türüne göre değişir.

Köpeğiniz antikoagülan fare zehiri yemişse, acilen tedavi edilmezse ölümcül olabilecek iç kanama riski altındadır. Belirtiler, yutulduktan yaklaşık 3-5 gün sonrasına kadar görülmeyebilir, bu nedenle köpeğinizin herhangi bir belirti göstermese bile fare zehri yemiş olabilme şüphesi, onu bir muayeneye götürmek için yeterli bir sebeptir. İç kanama belirtileri şunları içerebilir:

  • Zayıflık ve uyuşukluk
  • Kan kusma veya burundan kan gelmesi
  • Burun kanaması
  • Diş etlerinde kanama
  • İdrarda
  • Dışkıda kan veya simsiyah dışkı
  • Morarma
  • Akciğerlerde biriken ödem ve kan nedeniyle solunum güçlüğü

Bir köpeği ne kadar fare zehiri öldürür?

Fare zehirinin köpekler üzerindeki etkisi, zehirin türüne ve tüketilen miktara bağlıdır. Bazı zehirler birden fazla beslemeden sonra kademeli olarak çalışmak üzere formüle edilirken, bazı zehirler kemirgenleri (ve diğer hayvanları) sadece bir dozdan sonra zehirleyecektir. Köpeğinizin az miktarda fare zehiri bile yediğini düşünüyorsanız, maruz kalma ile tedavi arasındaki süreyi en aza indirmek için mümkün olan en kısa sürede bir veteriner kliniğine götürün.

köpeğim fare yedi

Fareler köpekler için zehirli midir?

Bir köpek, yakın zamanda zehri vücuduna almış bir fareyi yerse, ikincil fare zehirlenmesinden muzdarip olabilir. Köpeğinizin bir fare yediğinden şüpheleniyorsanız, tedbirli davranmak ve tavsiye için veteriner hekiminize danışmak en iyisidir.