Kedilerde titreme özellikle yavru kedilerin bir kısmında normal olarak görülse de yetişkin ve yaşlı kedilerde de çeşitli sebeplerden görülebilmektedir. Kediniz, yavru, yetişkin veya yaşlı olsa da titreme durumu istemsiz yapılan bir eylem olduğu için ciddiye alıp, nedenini anlamaya çalışmalı ve çözüm olmadığı takdirde bir veterinere başvurmalısınız.

Kedilerde Titreme Nedenleri Neler?
Kedilerde titremenin çok farklı sebepleri olabileceği gibi aşağıdaki sıralanan rahatsızlıklar en çok görülen rahatsızlıklardır. Kedilerde titreme nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Üşüme: İnsanlarda da görülen bir durum olan soğuk havalarda üşümeden dolayı titreme sorunu kedilerde de görülebilmektedir. Eğer kedinizin titreme sorunu bundan kaynaklanıyor ise sıcak bir ortam sağladığınızda geçeceğini göreceksiniz.
- Hipotermi: Üşümeden farklı olarak vücut sıcaklığının aniden düşmesi de titremeye neden olabilmektedir. Burada çözüm olarak ani ısı yükselmesinden de kaçınmak gerekir. Kedinizin vücut sıcaklığını yavaşça yükseltmeye çalışmalı veya bir veterinere gitmelisiniz.
- Hipertermi: Hipoterminin tam tersi olan bu sorun, vücut sıcaklığının aniden yükselmesinden dolayı oluşan bir sorundur. İnsanlarda olduğu gibi, vücut sıcaklığı 38-40 derecenin üzerine ulaştığı zaman kediler için tehlike arz etmektedir. Kedilerde ateş ölçümünü popodan yapabilirsiniz ve yüksek ölçüm çıktığı takdirde hipertermi olma ihtimaline karşın veterinere başvurmalısınız.
- Hipoglisemi: Uzun süreli açlık, iştahsızlık gibi nedenlerden dolayı kan şekeri düşüşünün sebep olduğu bu sorundan dolayı da titreme oluşabilmektedir. Kedilerde iştahsızlığın nedeni ise, genellikle stres ve mama değişiminden olmaktadır. Mama değişiminden kaynaklanan iştahsızlığı önlemek için ise mama değişimini aniden değil de alıştırarak yapmak gerekmektedir.
- Stres: Kediler de tıpkı insanlar gibi stres ve kaygı duygularını yaşamaktadır. Bu kimi zaman oda değişimi, kimi zaman mama değişimi, kimi zaman ise mevsimsel değişikliklerden meydana gelebilmektedir.
- Zehirlenme: Kedilerde zehirlenme vakalarında, kusma, ishal belirtilerinin yanında titreme belirtisi de görülen bir belirtidir.
- Acı: Titreme her zaman tüm vücutta değil, bölgesel de olabilmekte ve sebebi kedilerin duydukları acı da olabilmektedir. Aynı zamanda kediler, vücutlarında duydukları bir acıyı o bölgeye titreşim sağlayarak geçirmeye çalışmaktadır.
- Epilepsi: Sara adı ile duyduğumuz epilepsi rahatsızlığı, insanlarda olduğu gibi kedilerde de görülebilmektedir. Kediler, epilepsi nöbetleri sırasında istemsiz titreyebilmektedirler.
- Anemi: Bu listede titreme durumunun en az görüldüğü hastalık olan anemide titreme, sık olmasa da hastalık süresince bazen görülebilmektedir.

Tüm bu rahatsızlıkların yanında kedilerin titreme nedenleri kedilerin uyku halinde olup rüya görmeleri olabilmektedir ve bu durum normal karşılanmaktadır.
Kedilerdeki titreme nedenleri ile insanlardaki titreme nedenleri benzerlik göstermektedir. Bu durumda kedilerin de en az bizler kadar can taşıdıkları ve benzer sorunları yaşayabildiklerini hatırlayıp kedilerin titremesi basit görülmemelidir. Aynı zamanda çaresi olduğunu bilerek de stres yapmamalı ve soruna müdahale edip çözüm olmadığı takdirde veterinere başvurmalısınız.